Tarihçesi:
Tarihi, arkeolojik buluntular ışığında Roma dönemine kadar uzandığı tahmin edilen yazlık, Osmanlı döneminde de meskun bir yerleşim birimi idi.
Osmanlı Arşivi kayıtlarına bakıldığı zaman; Yazlık’ın yerinde daha önce “Karınca” adlı bir köyün bulunduğu görülmektedir. 19. yüzyıldan itibaren ise bu köyün ismine rastlanılmamaktadır. Büyük bir ihtimalle 1719 depreminden sonra, bu yerleşim birimi tarih sahnesinden silinmiştir.
Bölgede bulunan kalıntılar, Yazlık Ilıcası’nın ilk defa Roma döneminde inşa edildiğini, zamanla tahrip olan bu yapının yerine günümüzde mevcut olan tonozlu yapının Bizans döneminde inşa edildiğini göstermektedir.
Ilıca, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde sağlık merkezi olarak kullanılmıştır.
Yazlık Ilıcası
Başiskele İlçesi Yazlık’ta (İzmit-Gölcük Karayolu’nun 8. kim’sinde) bulunmaktadır. Ilıcaya ait tonoz ve doğusundaki kanal kalıntısının tescil edilmesinden sonra dikkat çekmeye başlamıştır.
Kocaeli Müze Müdürlüğü tarafından 2000 yılında yapılan kazı çalışmalarında çeşitli dönemlere ait bol miktarda sikke, pişmiş topraktan yapılmış çömlek ve kandiller bulunmuştur.
Ilıca’nın inşasında malzeme olarak taş ve tuğla kullanılmıştır. Ilıca kuzey-güzey istikametinde uzanmış büyük bir tonozdan oluşmaktadır. Ilıcanın ana yapısını oluşturan bu tonozun orjinal haliyle ilgili elimizde fazla bilgi bulunmamaktadır. Ana yapıyı oluşturan tonozun yanlarında küçük tonozlara da yer verilmiştir.
Yazlık Ilıcası’nda halen kullanımına devam edilen suyun tahlili yaptırılmış olup, kaplıca suyunun cilt hastalıkları ve bunun gibi birçok hastalığa iyi geldiği, su sıcaklığının 22 derece ile 37 derece arasında değişmiş olduğu tespit edilmiştir.
Önemi
Yazlık Ilıcası, Bizans döneminden kalmış günümüzde de kullanılan Kocaeli’ndeki tek sağlık yapısıdır.
HARİTA